Consumisme a l’atac

Per Rosa Mañé

Com es sent el Nadal avui en dia? Perdura encara la seva essència caritativa, bondadosa, solidària i religiosa o l’hem convertit en una festa consumista per fomentar el clar capitalisme contemporani? I el que és més important…, què preferim?

Tot i que em costi i no m’agradi reconèixer-ho, el Nadal té un fort i clar component consumista.

Començant pels macrodinars/sopars que es fan: la nit de Nadal (sopar del dia 24), el dia de Nadal (dinar del dia 25), Sant Esteve (dinar del dia 26), cap d’any (sopar del dia 31) i el dia de Reis (dinar del dia 6). Cadascun d’aquests àpats, que són els claus o els bàsics que es fan en època nadalenca, suposen una despesa econòmica. Cadascuna d’aquestes trobades té aparentment un motiu o justificació; algun esdeveniment (naixement de Jesús, final d’un any, arribada dels Reis d’Orient) o únicament són una trobada entre tots els familiars.

Article_Nadal_imatgeEl Nadal té un origen principalment religiós; simbolitza el naixement de Jesús. Però la veritat és que fins i tot aquells ateus i agnòstics celebrem el Nadal, únicament per tradició, i m’hi incloc. Tot i que no es veu malament, sinó que s’accepta perquè es considera una època màgica i pacífica.

Després, i més important, calen destacar les milions de compres que es realitzen durant aquest període. Abans que res voldria dir que per a mi els regals no són el Nadal; sinó que el formen altres coses no-materials, com l’afecte o l’amor. Des dels detallets fins als regals, hem de donar alguna cosa als nostres éssers estimats i coneguts. Per què?

Hem de buscar l’origen de per què es fan regals de Nadal en tres fonts: el primer és, com abans he dit, el naixement de Jesús, el fill de Déu. En segon lloc l’aparició dels Reis Mags d’Orient davant el nen Jesús i l’oferiment d’or, encens i mirra. Per últim, es fa referència al bisbe turc del S IV, Nicolau de Myra, que feia caritat oferint regals als més pobres. Aquest bisbe avui en dia s’expressa amb el personatge de Santa Klaus, aquí Pare Noel.

Tot i això voldria comentar que hem abusat d’aquesta aura bondadosa i ens l’hem apropiat a la nostra manera; fomentant el consum una vegada més, suprimint qualsevol guspira innocent i reemplaçant-la per materialisme i consumisme. Vull dir que ja no associem el Pare Noel amb un sant deixeble de Jesús, com ho era Sant Nicolau, sinó com un vellet gras i simpàtic del Pol Nord que dóna regals a tots els nens bons durant la nit de Nadal.

Molts dels nens que tinc el meu voltant i que conec personalment no m’han pas insistit  que el nen Jesús ha nascut i per això és Nadal; això no és el que els agrada més del Nadal. Estan contents perquè reben tota una sèrie de regals que anteriorment han demanat en una carta màgica. Òbviament també els han explicat tot el component religiós del Nadal, i el coneixen, canten cançons a l’escola, fan el pessebre…, però els atrau molt més tot la resta.

Consumim i consumim per vici; perquè és divertit. A veure qui fa el regal més original aquest any! Qui compra el millor havent gastat menys, o qui fa més regals! A mi també m’agrada sortir a comprar, buscar i idear nous regals per aquells qui estimo. Col·laboro i pertanyo a aquest col·lectiu consumista al qual critico. Faig mal, en aquest sentit.

Crec que encara hi ha moltíssima gent que conserva l’esperit nadalenc inicial, però s’ha perdut molt. Tots en certa manera hem contribuït a aquesta decadència, i no crec que haguem de sentir-nos-en culpables, perquè vivim en una nova era molt marcada per aquest consum; però sense exagerar; això és el que voldria remarcar.

Abans que res el Nadal per a mi és temps per estar tranquil·la, aprofitar els petits moments en família, amb els amics i gaudir de les exclusives dosis de felicitat que ens injecta la vida de tant en tant.

Tot això en més o menys grau religiós per a mi no és important, no ho són els milions de regals inútils que es fan durant el Nadal. Però hi creieu o no, sempre hauríeu de sentir des del cor i de des de la més pura sinceritat i amabilitat.

Per cert, parlant de consumisme, ja han començat les rebaixes! Afanyeu-vos a trobar talles, que volen!

Categories: Redacció digital | Deixa un comentari

Navegació d'entrades

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

%d bloggers like this: