L’IVA cultural

Per Laura Dalmau

Una de les últimes reformes que ha fet el Govern Espanyol és la pujada de L’IVA, que s’ha anomenat IVA cultural.

El cinema ha augmentat del 8% al 21%, les entrades del museu d’un 8% a un 10% i els CD i DVD d’un 18% al 21%. Aquesta pujada tenia com a objectiu aconseguir un increment en la recaptació d’impostos.

Lluny d’això, aquest sector, que ja estava patint una forta la crisi des de feia temps, ha vist minvada la seva venda d’entrades, tant al cinema com a teatre, i una baixada important en la venda de CD I DVD.

La gent vol tenir accés a la cultura a baix cost, i amb les últimes reformes aplicades pel Govern és més complicat, a causa que estem en una forta crisi econòmica i a la gent no li va bé anar al cinema, i hem de recordar que hem de cuidar i facilitar els nostres béns culturals per no perdre’ls.

Tot això ha fet que la pirateria informàtica augmenti i que la població deixi d’anar al cinema o al teatre i deixi de comprar CD i DVD, ja que cada cop és més fàcil descarregar-se il•legalment una pel•lícula, o veure-la directament per internet, i descarregar-se la música i no comprar els CD.

El cinema, com a element cultural que és, que pugi 12 punts és un augment molt important, ja que per exemple el futbol té un 10% d’IVA i fa fitxatges milionaris i es podrien permetre un augment similar, però el cinema, al qual se li han retallat les subvencions, li és més difícil prosperar.

Es poden comprovar les conseqüències de totes aquestes mesures: estan tancant moltes sales de cinema i teatre a causa que la població ja no es pot permetre anar a aquests llocs.

Aquest sector, que ha de lluitar amb un gran competidor com és la informàtica i la pirateria, no hauria d’estar castigat per uns impostos que, lluny d’incrementar el capital de l’Estat, estan aconseguint que la gent deixi d’anar-hi i això provoca l’efecte contrari, és a dir, recaptar menys diners.

Categories: Redacció digital | 1 comentari

Navegació d'entrades

One thought on “L’IVA cultural

 1. Hola Laura!
  M’ha agradat molt aquest article, trobo que és molt encertat!
  La veritat és que cada cop més gent pirateja per internet i deixa d’anar a concerts, al teatre, al cinema, etc. i això és una conseqüència de la crisi i d’aquest important augment de l’IVA.
  I jo ara aquí deixo una observació que m’agradaria que es reflexionés per part de tots els que llegiu el comentari i si algun professor ho veu que ho comenti a classe:
  Tots tenim ídols que són artistes (ja siguin músics, cantants, actors, etc) i realment hauríem de pensar si els fem un bé piratejant, perquè l’únic que aconseguim és que no puguin viure de la cultura com ells voldrien, i d’on nosaltres els coneixem. Així que considero que abans de piratejar, hauríem de pensar en els artistes i amb el poc que els afavorim fent una cosa com aquesta.
  Aquí ho deixo.
  Una abraçada a tothom!
  Marta Maduell Rius, alumna de 2n d’ESO

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

%d bloggers like this: