Els AMISH

Per Marc Vargas

amish3

Els Amish són una agrupació de caràcter religiós cristià d’origen anabaptista. Es caracteritzen per les restriccions en l’ús de les tecnologies modernes des de l’electricitat fins a l’automòbil.Creuen literalment en la Bíblia, el Nou Testament en concret. S’aïllen del món exterior, es defensa el pacifisme i una vida senzilla, sense gaires luxes. S’evita l’individualisme i es produeix un gran esforç personal, especialment de superació. Els amish i altres anabaptistes no creuen que un nadó pugui ser batejat en sentit complet -la qual cosa es reflecteix en el propi nom “anabaptista”, que significa “rebatejador”, ja que els anabaptistes només bategen adults.

amish4S’espera que els xiquets amish segueixin la voluntat dels seus pares en tots els aspectes, però quan es fan grans poden triar quina és la forma de vida que volen. De fet, en algunes comunitats, els pares permeten que els seus fills provin la forma de vida “anglesa” del món exterior durant uns quants anys, de manera que puguin decidir si volen ser batejats i unir-se a la comunitat per a tota la vida. Alguns trien no fer-ho i viure la resta de la seva vida dins de la societat “normal”. Algunes comunitats rebutjaran activament aquells que decidissin deixar l’església, inclús aquells que se’n vagin a una altra congregació amish d’ideologia divergent. No obstant això altres rarament practiquen cap tipus de rebuig, mantenint un contacte familiar i social pròxim amb aquells que deixen l’església. El 90% dels adolescents decideixen tornar.

No totes les comunitats amish són exactament igual.

amish6

Poden ser diferents i cadascuna pot tindre variants en els seus principis però sempre hi quan respectin la ideologia. Algunes comunitats fins i tot utilitzen lleugerament la tecnologia, però només per a usos molt necessaris i imprescindibles. Tot i així, es consideren igualment amish.

Vesteixen d’una manera antiga, com es vestia al segle XVII o XVIII.

El codi de vestimenta per a alguns grups inclou la prohibició dels botons, permetent que només ganxos i traus mantinguin les robes tancades. Altres grups permeten que els seus membres cusin botons en les seves vestidures. 

amish5

En alguns grups, alguns articles poden tindre botons, i altres no (la raó per a la restricció en l’ús de botons és la seva anterior associació amb la milícia). Els amish són notables per la qualitat dels seus edredons i per l’eficiència de la seva agricultura. Alguns amish han adoptat amb entusiasme els productes modificats genèticament per la seva alta eficiència.

Típicament, un home amish estarà sempre ben afaitat mentre romangui solter. En casar-se deixarà que la seva barba creixi.

En algunes comunitats, no obstant això, un home deixarà que la seva barba creixi després de ser batejat.

Els bigotis generalment estan prohibits per ser vistos com a símbols de la milícia. Això és degut a la persecució política i religiosa que van patir en Europa durant els segles XVI i XVII. La noblesa i els membres de la classe alta, que servien sovint com a oficials militars, es deixaven bigots però no barbes.

amish1

La llengua usada en totes les llars amish tradicionals i en moltes llars Beachy Amish és l’alemany de Pennsilvània o Pennsylvania Duch. L’anglès només s’utilitza per relacionar-se amb el món exterior. També trobem l’alemany culte per resar. Els més progressistes acaben parlant periòdicament anglès a casa.

Personalment, trobo un contrast molt acusat entre l’estil de vida amish i l’estil de vida de la societat moderna actual.

Ha de ser molt complicat viure en aquestes condicions ja que representa que, d’alguna manera, estan anant contra corrent.

amish2

De tota manera, s’ha de reconèixer que es tracta de persones amb unes conviccions personals i religioses molt fortes, que anteposen a la comoditat que pot suposar les tecnologies i maneres de fer de la societat actual.

Crec que hi hauria d’haver un equilibri entre els dos extrems: no viure sense tecnologies, ni ser dependents totals d’elles, ja que la tecnologia els podria ajudar en determinats casos (una urgència hospitalària, un accident, assegurances de vida, etc.).

En definitiva, cal insistir que tenen les idees molt clares i que és un gran repte de viure la vida a la seva forma.

Categories: Redacció digital, subcultures | Deixa un comentari

Navegació d'entrades

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

%d bloggers like this: