Amb el menjar no es juga

Per Bruna Almeida

Aliments com hamburgueses, hot-dogs, batuts, patates fregides, pollastre fregit, pizzes, gasoses o begudes gasificades i altres snacks formen part de l’alimentació diària d’una immensa majoria de persones que, sense adonar-se’n, estan duent a terme una dieta poc variada, desequilibrada i perillosa per a la salut. Cal aclarir que, si aquests tipus de menjars fossin consumits de manera esporàdica, no representaria cap tipus de risc per a la nostra salut. El problema es presenta quan aquests aliments són ingerits de manera diària o habitual, ja que aquest tipus d’alimentació nutricionalment desequilibrada genera a llarg termini una manca de nutrients amb massa efectes indesitjables per al nostre organisme

            La classe de nutrients que aporta aquest tipus de menjars són: alta quantitat de proteïnes d’origen animal. Additius com conservants, colorants i potenciadors del sabor, que generen hàbit de consumir aquest tipus de menjar. Abundant quantitat de sucres simples, greixos saturats, colesterol i sodi. I una aportació baixa o nul·la de fibres i vitamines, a més d’una elevadíssima aportació calòrica per ingesta. Menjar tots els dies o freqüentment aquest tipus d’aliments provoca principalment una sobrealimentació, i això passa perquè amb només un menú compost per patates fregides, hamburguesa i refresc, s’ingereix més del 50% de les calories diàries necessàries, amb la qual cosa  trastorns de pes i obesitat serien la primera conseqüència. Escàs desenvolupament de la massa òssia, per baixa aportació de calci. Malalties cardiovasculars, sobrepès i hipercolesterolèmia a causa de l’alta quantitat de proteïnes d’origen animal, greixos saturats i colesterol. Restrenyiment, per la baixa aportació de fibra i aliments crus com verdures i fruites. Càries, provocades per l’alt índex de sucres simples. Deteriorament de la salut en general, pel desequilibri de nutrients. Digestions pesades i lentes, pel fet que el mètode de cocció de la majoria dels seus productes és a través dels fregits d’arrebossats i empanats, la qual cosa es realitza amb oli de coco i palma entre d’altres, que a més sol ser reutilitzat. S’altera el sentit del gust, per les altes dosis de sodi, conservants i potenciadors del sabor dels quals a la vegada estan generant augment de la gana i hàbit en el consumidor. Canvis bioquímics en l’àmbit cerebral (com els que generen les drogues); això es produeix per l’elevada quantitat de sucres i greixos, cosa que genera com a conseqüència addicció a aquest tipus de menjars.

            Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el 2025 hi haurà 70 milions de nens menors de cinc anys en el món considerats obesos si no es fa res per frenar la tendència. Les solucions possibles per a aquest problema podrien ser: Donar a conèixer els diferents hàbits alimentaris bons i dolents als estudiants; comprendre quines són els avantatges de portar una vida saludable des de molt petits i generar hàbits alimentaris que afavoreixin la nostra salut.

Categories: Redacció digital | Etiquetes: , | Deixa un comentari

Navegació d'entrades

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

%d bloggers like this: